Rácsos almás pite házi karamell szósszal

2017. július 28. 08:13 - Albrecht Nikolett

A klasszikus finomság

Az almás pite egy egyszerű, ugyanakkor hihetetlenül finom sütemény, a rácsos verziója emellett még mutatós is. 

Én az almás pite alapjának hagyományos linzer tésztát szoktam használni, ami omlós és puha, így kontrasztot alkot a dió réteggel és összhangban van a krémes töltelékkel.

14717166_1951946045032442_7668694176306850498_n.jpg

 

Tipp:

Ahhoz, hogy igazán finom tésztát kapjunk a következő arányokat tartsuk be, ami a lisztet, a margarint és a cukrot illet: 3:2:1!!!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 26,5 dkg margarin
  • 13,5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kanál natúr joghurt

Töltelék:

  • 1,5 kg alma lereszelve
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg fahéj
  • fél citrom leve
  • 1 csipet szerecsendió
  • fél kávéskanál gyömbérpor vagy friss, reszelt gyömbér
  • 0,5 dl víz
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 15 dkg dió

Karamell szósz:

  • 1 bögre cukor
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0,5 teáskanál só

Tipp:

A hagyományos változat mellett én létrehoztam a saját variációmat is. Próbáljátok ki ezt is!

Most viszont lássuk a klasszikus verziót:

A tészta összeállításánál a liszttel elkeverjük a cukrot, a sütőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a hideg, kockára vágott margarint gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel eldolgozzuk benne. Lehetőleg ezt a folyamatot úgy csináljuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon túlságosan meg a vaj, hiszen akkor magába szívja a lisztet. Amikor már morzsalékossá válik, hozzáadjuk a vanília aromát és a tojássárgáját, majd a natúr joghurtot. A pite alapot folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük legalább egy órára.

A töltelék elkészítéséhez a lereszelt almát egy lábosba tesszük a cukorral, fahéjjal, citromlével, őrölt szerecsendióval, a gyömbérrel és közepes lángon főzzük. A fűszerek mennyiségét nyugodtan változtassuk ízlésünknek megfelelően és akár 1-1 hozzávalót ki is hagyhatunk, ha például valaki nem szereti a gyömbér, esetleg a szerecsendió ízét. Miután az almás keverékünk kicsit karamellizálódott, hozzáadjuk a vizet és a pudingport, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.

A hűtőből kivett tészta egy harmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a két harmad részét kissé lisztezett deszkán, fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat. Erre az alapra szórjuk rá a durvára vágott dió két harmad részét, 10 dkg-ot, öntsük rá a langyos almás tölteléket, majd a tetejét szórjuk meg a maradék, 5 dkg dióval.

A félre rakott tésztát szintén fél centiméteres vastagságúra sodorjuk és vágjunk fel egy centimét vastagságú csíkokra. Ezeket a csíkokat 2-3 centiméteres távolságban fektessük a töltelék tetejére és minden második tésztadarabot felhajtva, az előzőekre merőlegesen tegyünk rá egy újabb csíkot. A felhajtott tésztákat hajtsuk vissza és hajtsuk fel azokat, amiket előtte pihenni hagytunk, majd szintén merőlegesen tegyünk rá egy következő tészta csíkot. Ezt addig folytassuk még az egész piténk tetejét be nem fedjük. A széleit csipkedjük kicsit össze és ha maradt még tésztánk tovább díszíthetjük.

Kenjük le felvert tojással, szórjuk meg egy kevés porcukorral és 180 fokos, előmelegített sütőben süssük addig, amíg szép piros nem lesz.

Amíg a süti sül, készítsük el az öntetet.

A cukrot egy lábosban kezdjük el karamellizálni. Amikor felolvadt, óvatosan öntsük fel a forró tejszínnel és alacsony lángon keverjük addig, amíg az apró cukorcsomók elolvadnak és felforr a keverékünk. A tűzről levéve -szintén sűrű kevergetés mellett- adjuk hozzá a puha vajat, a sót és a vaníliát, majd szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni (hűtőbe ne tegyük!).

A kisült pitét szórjuk meg porcukorral és a fenséges karamell szósszal tálaljuk.

14620075_10210817855906918_1022560039_n.jpg

Újragondolt almás pite receptet itt találtok!

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr2512676087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása