Almás pite újragondolva??? NANÁ!
Azt hiszem mindenki emlékszik a nagymamája/anyukája által sütött friss, forró almás pitére. Nincs is hozzá fogható... Azonban én mégis gondoltam egyet és létrehoztam a saját almás pite receptemet, amihez nem kell külön szószt vagy fagyit készíteni, csak MEG KELL ENNI, ÚGY AHOGY VAN!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg nádcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 g só
- 1 citrom reszelt héja
- 23 dkg margarin
- 1 db tojássárgája
- 4-5 evőkanál jéghideg víz
Almás töltelékhez:
- 1 kg alma lereszelve
- 5 dkg nádcukor
- 1 dkg fahéj
- fél citrom leve
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csipet szerecsendió
- fél kávéskanál gyömbérpor vagy friss, reszelt gyömbér
- 0,5 dl víz
- 1,5 evőkanál dzsemfix vagy étkezési keményítő
Vaníliás töltelékhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 6 dkg nádcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Díszítéshez, ízesítéshez:
- 1 marék durvára vágott dió
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csipet só
- 1,5 dkg margarin
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál fahéj
- citrom dzsem
A tészta összeállításánál az átszitált liszttel elkeverjük a cukrot, a sütőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a hideg, kockára vágott margarint gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel eldolgozzuk benne. Lehetőleg ezt a folyamatot úgy csináljuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a vaj, hiszen akkor magába szívja a lisztet. Amikor már morzsalékossá válik, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a vizet. A pite alapot folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük legalább egy órára.
A töltelék elkészítéséhez a lereszelt almát egy lábosba tesszük a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, a vanília aromával, az őrölt szerecsendióval és a gyömbérrel és közepes lángon főzzük. A fűszerek mennyiségét nyugodtan változtassuk ízlésünknek megfelelően. 1-1 hozzávaló ki is hagyható, ha például valaki nem szereti a gyömbér, esetleg a szerecsendió ízét. Miután az almás keverékünk kicsit megkaramellizálódott, hozzáadjuk a vizet és a dzsemfixet vagy keményítőt, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.
A hűtőből kivett tészta egy harmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a két harmad részét fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat. Ezt az alapot sütőpapírral leterítjük és száraz babot vagy lencsét öntünk bele, majd így tesszük be a 180 fokos előmelegített sütőbe, körülbelül 30 percig sülni (ezt nevezzük „vakon sütés”-nek).
A tészta egy harmad részét szintén fél centiméter vastagságúra nyújtjuk és egy éles kés segítségével háromszögeket vágunk ki belőle, amit 10 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütünk.
Amíg a tészta sül, addig összeállítjuk a vaníliás krémet. Ehhez nem kell más tennünk, mint a cukorral kikevert pudingport tejjel felfőzni, majd folpackkal közvetlenül a meleg pudingot lefedve (hogy ne bőrösödjön be a teteje) hűlni hagyni. Miután kihűlt, robotgéppel átkeverjük és hozzáadjuk a vaníliás cukorral és habfixálóval felvert tejszín háromnegyed részét, amivel egyneművé keverjük.
Elkészítjük a díszítést, amihez a cukrot alacsony lángon karamellizáljuk és folyamatos kevergetés mellett, óvatosan hozzáadjuk a forró tejet, a vajat, a vanília aromát és a sót. A kisült háromszögeket megcsorgatjuk a kész karamell szósszal majd megszórjuk a durvára tört dióval.
Ezek után már nincs más dolgunk, mint összeállítani a pitét!
A kisült tésztát megszórjuk a maradék dióval. Erre ráöntjük az almás, majd a vaníliás krémet, amit hűtőbe lehűtünk.
Amikor már teljesen kihűlt, díszítjük a habzsákba töltött maradék, felvert habtejszínnel, megszórjuk fahéjjal, ízlésesen ráhelyezzük a karamellás, diós háromszögeket. A lekvárt sem kell sajnálni, én citrom dzsemet raktam minden szelethez.
Jó étvágyat kívánok!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!