Újragondolt almás pite

2017. július 02. 10:54 - Albrecht Nikolett

Almás pite újragondolva??? NANÁ!
Azt hiszem mindenki emlékszik a nagymamája/anyukája által sütött friss, forró almás pitére. Nincs is hozzá fogható... Azonban én mégis gondoltam egyet és létrehoztam a saját almás pite receptemet, amihez nem kell külön szószt vagy fagyit készíteni, csak MEG KELL ENNI, ÚGY AHOGY VAN!

2016-10-16-10-52almas.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dkg nádcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 g só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 23 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája
  • 4-5 evőkanál jéghideg víz

Almás töltelékhez:

  • 1 kg alma lereszelve
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 dkg fahéj
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet szerecsendió
  • fél kávéskanál gyömbérpor vagy friss, reszelt gyömbér
  • 0,5 dl víz
  • 1,5 evőkanál dzsemfix vagy étkezési keményítő

Vaníliás töltelékhez:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 6 dkg nádcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Díszítéshez, ízesítéshez:

  • 1 marék durvára vágott dió
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 1,5 dkg margarin
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • citrom dzsem

A tészta összeállításánál az átszitált liszttel elkeverjük a cukrot, a sütőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a hideg, kockára vágott margarint gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel eldolgozzuk benne. Lehetőleg ezt a folyamatot úgy csináljuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a vaj, hiszen akkor magába szívja a lisztet. Amikor már morzsalékossá válik, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a vizet. A pite alapot folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük legalább egy órára.

A töltelék elkészítéséhez a lereszelt almát egy lábosba tesszük a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, a vanília aromával, az őrölt szerecsendióval és a gyömbérrel és közepes lángon főzzük. A fűszerek mennyiségét nyugodtan változtassuk ízlésünknek megfelelően. 1-1 hozzávaló ki is hagyható, ha például valaki nem szereti a gyömbér, esetleg a szerecsendió ízét. Miután az almás keverékünk kicsit megkaramellizálódott, hozzáadjuk a vizet és a dzsemfixet vagy keményítőt, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.

A hűtőből kivett tészta egy harmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a két harmad részét fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat. Ezt az alapot sütőpapírral leterítjük és száraz babot vagy lencsét öntünk bele, majd így tesszük be a 180 fokos előmelegített sütőbe, körülbelül 30 percig sülni (ezt nevezzük „vakon sütés”-nek).

A tészta egy harmad részét szintén fél centiméter vastagságúra nyújtjuk és egy éles kés segítségével háromszögeket vágunk ki belőle, amit 10 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütünk.

Amíg a tészta sül, addig összeállítjuk a vaníliás krémet. Ehhez nem kell más tennünk, mint a cukorral kikevert pudingport tejjel felfőzni, majd folpackkal közvetlenül a meleg pudingot lefedve (hogy ne bőrösödjön be a teteje) hűlni hagyni. Miután kihűlt, robotgéppel átkeverjük és hozzáadjuk a vaníliás cukorral és habfixálóval felvert tejszín háromnegyed részét, amivel egyneművé keverjük.

Elkészítjük a díszítést, amihez a cukrot alacsony lángon karamellizáljuk és folyamatos kevergetés mellett, óvatosan hozzáadjuk a forró tejet, a vajat, a vanília aromát és a sót. A kisült háromszögeket megcsorgatjuk a kész karamell szósszal majd megszórjuk a durvára tört dióval.

Ezek után már nincs más dolgunk, mint összeállítani a pitét!

A kisült tésztát megszórjuk a maradék dióval. Erre ráöntjük az almás, majd a vaníliás krémet, amit hűtőbe lehűtünk.

2016-10-15-20-43.jpg

Amikor már teljesen kihűlt, díszítjük a habzsákba töltött maradék, felvert habtejszínnel, megszórjuk fahéjjal, ízlésesen ráhelyezzük a karamellás, diós háromszögeket. A lekvárt sem kell sajnálni, én citrom dzsemet raktam minden szelethez.

Jó étvágyat kívánok!

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr4812626171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása