Magyarországon korábban a sütőtököt egyszerűen megsütve fogyasztották, azonban az idő múlásával egyre nagyobb teret hódítottak a különböző sütőtökös receptek.
Nagyon finom sütemények, levesek készíthetők belőle, de húsokkal is remekül kombinálható. Amerikában az egyik hagyományos őszi desszert a sütőtökös pite, és ma már nálunk is sokan készítik el, ezért én is megírom Nektek az én krémes sütőtökös pite receptemet, amit a közelgő halloweeni bulikra is ajánlok.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 26,5 dkg margarin
- 6 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 kanál natúr joghurt
Sütőtökös töltelékhez:
- egy marék durvára tört dió
- egy nagyobb sütőtök
- 3 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1-2 evőkanál nádcukor (sütőtök édességétől függően)
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál fahéj
- fél kávéskanál gyömbér
- fél kávéskanál szerecsendió
- fél kávéskanál szegfűszeg
Tipp: Egy kevés mézeskalács fűszerkeveréket is tehetünk a krémbe. A fent leírt fűszerek mennyiségét természetesen ízlés szerint változtathatjuk.
A sütőtököt vágjuk félbe, szedjük ki a magjait és tegyük be a 190 fokos sütőbe sülni. Az nem gond, ha kicsit karamellizálódik a teteje, de ha azt látjuk, hogy nagyon barnul, akkor fedjük le alufóliával.
Amíg a tök a sütőben van, addig készítsük el az alapot, ami hasonlít a linzer tésztához. Az átszitált sütőporos, sós, liszthez adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk el benne a jéghideg, kockára vágott vajat. Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd a joghurtot. Folpackba csomagolva tegyük hűtőszekrénybe.
A megsült és kihűlt sütőtök húsát tegyük egy tálba, majd fűszerezzük be, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot (opcionális) és a tejszínt, majd turmixgéppel dolgozzuk homogénre.
A hűtőből kivett tészta egy harmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a két harmad részét kissé lisztezett deszkán vagy két folpack között, fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat.
Erre az alapra szórjuk rá a durvára vágott diót és öntsük rá a sütőtökös tölteléket. A tetejére dióból vagy a maradék tésztából különböző díszeket készíthetünk. Én egy éles kés segítségével faleveleket vágtam ki és ezzel raktam ki a forma szélét.
Tojással lekenve tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe körülbelül 35-45 percig sülni. Kihűlve szeleteljük. Tejszínhabbal vagy csak önmagába fogyasszuk.
Egy másik isteni sütőtökös receptet ITT is találtok!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!