Diós, sütőtökös pite

2017. október 11. 13:54 - Albrecht Nikolett

Magyarországon korábban a sütőtököt egyszerűen megsütve fogyasztották, azonban az idő múlásával egyre nagyobb teret hódítottak a különböző sütőtökös receptek.

Nagyon finom sütemények, levesek készíthetők belőle, de húsokkal is remekül kombinálható. Amerikában az egyik hagyományos őszi desszert a sütőtökös pite, és ma már nálunk is sokan készítik el, ezért én is megírom Nektek az én krémes sütőtökös pite receptemet, amit a közelgő halloweeni bulikra is ajánlok. 

2016-10-11-20-29.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 26,5 dkg margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 kanál natúr joghurt

Sütőtökös töltelékhez:

  • egy marék durvára tört dió
  • egy nagyobb sütőtök
  • 3 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 evőkanál nádcukor (sütőtök édességétől függően)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • fél kávéskanál gyömbér
  • fél kávéskanál szerecsendió
  • fél kávéskanál szegfűszeg

Tipp: Egy kevés mézeskalács fűszerkeveréket is tehetünk a krémbe. A fent leírt fűszerek mennyiségét természetesen ízlés szerint változtathatjuk.

A sütőtököt vágjuk félbe, szedjük ki a magjait és tegyük be a 190 fokos sütőbe sülni. Az nem gond, ha kicsit karamellizálódik a teteje, de ha azt látjuk, hogy nagyon barnul, akkor fedjük le alufóliával.

Amíg a tök a sütőben van, addig készítsük el az alapot, ami hasonlít a linzer tésztához. Az átszitált sütőporos, sós, liszthez adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk el benne a jéghideg, kockára vágott vajat. Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd a joghurtot. Folpackba csomagolva tegyük hűtőszekrénybe.

A megsült és kihűlt sütőtök húsát tegyük egy tálba, majd fűszerezzük be, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot (opcionális) és a tejszínt, majd turmixgéppel dolgozzuk homogénre.

A hűtőből kivett tészta egy harmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a két harmad részét kissé lisztezett deszkán vagy két folpack között, fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat.

Erre az alapra szórjuk rá a durvára vágott diót és öntsük rá a sütőtökös tölteléket. A tetejére dióból vagy a maradék tésztából különböző díszeket készíthetünk. Én egy éles kés segítségével faleveleket vágtam ki és ezzel raktam ki a forma szélét.

2016-10-11-23-02

Tojással lekenve tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe körülbelül 35-45 percig sülni. Kihűlve szeleteljük. Tejszínhabbal vagy csak önmagába fogyasszuk.

Egy másik isteni sütőtökös receptet ITT is találtok!

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr3512953995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása