Mézes-narancsos zabszelet

2017. július 25. 10:40 - Albrecht Nikolett

A tápláló reggeli

"Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus" - szól a közmondás. (Mondjuk itt nem esik szó a köztes sütikről, de ezt hagyjuk is... :D ) 

A reggeli a nap legfontosabb étkezése!
A hagyományos szendvics és rántotta (amik szintén nagyon finomak) kombón kívül számos más lehetőség van, hogy valami igazán finom és tápláló étellel indítsuk a napot.

Nem hazudtolom meg önmagam, így reggelire is általában édességet eszek. A mostani recept viszont egy egészséges verzió, amit előző nap elkészítve, másnap egy laktató és nagyon finom zabszeletttel indulhattok útnak. Elcsomagolva, táskába bedobva pedig "életmentő" lehet egy hosszú, mozgalmas napon.

img_4414.jpg

Tésztához:

  • 125 g vaj
  • 2 dl méz
  • 6 db tojás
  • 1 bögre tönköly búzaliszt
  • 1,5 bögre apró szemű zabpehely
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 1 csipet só
  • 1 nagy narancs reszelt héja

Mázhoz:

  • 1 bögre porcukor
  • fél narancs leve
  • 1 evőkanál bodza méz (vagy ízlés szerint másfajta méz)

Tipp:

Számomra nagyon fontos, hogy hazai, termelői mézet használjak, hiszen itthon sokkal szigorúbbak az előírások és nem engedélyezett például az antibiotikum használata sem a méheknél. Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a magyar akácméz például 2014-ben hungarikum lett.
Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy, amit megeszünk vajon honnan származik!
Szívből ajánlom például a Kiss Méhészetet, akiknél számos mézfajta közül válogathatunk és Székesfehérvár területén (tervben van más városokba is) kiszállítást is vállalnak. A Bodzás akácmézük szerintem az egyik legcsúcsabb dolog!

Na, de lássuk csak a receptet!

A vajat és a mézet melegítsük fel és elegyítsük.
Egy másik tálban a tojássárgájához adjuk hozzá a reszelt narancshéjat  és keverjük kissé habosra, majd adjuk hozzá a meleg, de nem forró mézes-vajas keveréket. Ezután mehet a sütőporos, sós liszt, a zabpehely és a kókuszreszelék is.
Végül óvatosan (3 részletben) keverjük hozzá a felvert tojásfehérje habot.

Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben, 175 fokon körülbelül 20-25 perc alatt süssük világosbarnára.

Amíg sül a zabszelet keverjük ki a mázat. Az átszitált porcukorhoz keverjük hozzá a narancslevet és a mézet. Egy sűrű, fehér masszát kell kapnunk, amit a kisült és kissé kihűlt sütink tetején egy spatula segítségével kenjünk el egyenletesen.

img_4413.jpg

Díszítsük friss narancscikkekkel vagy kihűlve csomagoljuk őket kockánként zsírpapírba és már mehet is a reggelis dobozba!

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr2712686627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása