"Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus" - szól a közmondás. (Mondjuk itt nem esik szó a köztes sütikről, de ezt hagyjuk is... :D )
A reggeli a nap legfontosabb étkezése!
A hagyományos szendvics és rántotta (amik szintén nagyon finomak) kombón kívül számos más lehetőség van, hogy valami igazán finom és tápláló étellel indítsuk a napot.
Nem hazudtolom meg önmagam, így reggelire is általában édességet eszek. A mostani recept viszont egy egészséges verzió, amit előző nap elkészítve, másnap egy laktató és nagyon finom zabszeletttel indulhattok útnak. Elcsomagolva, táskába bedobva pedig "életmentő" lehet egy hosszú, mozgalmas napon.
Tésztához:
- 125 g vaj
- 2 dl méz
- 6 db tojás
- 1 bögre tönköly búzaliszt
- 1,5 bögre apró szemű zabpehely
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1 nagy narancs reszelt héja
Mázhoz:
- 1 bögre porcukor
- fél narancs leve
- 1 evőkanál bodza méz (vagy ízlés szerint másfajta méz)
Tipp:
Számomra nagyon fontos, hogy hazai, termelői mézet használjak, hiszen itthon sokkal szigorúbbak az előírások és nem engedélyezett például az antibiotikum használata sem a méheknél. Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a magyar akácméz például 2014-ben hungarikum lett.
Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy, amit megeszünk vajon honnan származik!
Szívből ajánlom például a Kiss Méhészetet, akiknél számos mézfajta közül válogathatunk és Székesfehérvár területén (tervben van más városokba is) kiszállítást is vállalnak. A Bodzás akácmézük szerintem az egyik legcsúcsabb dolog!
Na, de lássuk csak a receptet!
A vajat és a mézet melegítsük fel és elegyítsük.
Egy másik tálban a tojássárgájához adjuk hozzá a reszelt narancshéjat és keverjük kissé habosra, majd adjuk hozzá a meleg, de nem forró mézes-vajas keveréket. Ezután mehet a sütőporos, sós liszt, a zabpehely és a kókuszreszelék is.
Végül óvatosan (3 részletben) keverjük hozzá a felvert tojásfehérje habot.
Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben, 175 fokon körülbelül 20-25 perc alatt süssük világosbarnára.
Amíg sül a zabszelet keverjük ki a mázat. Az átszitált porcukorhoz keverjük hozzá a narancslevet és a mézet. Egy sűrű, fehér masszát kell kapnunk, amit a kisült és kissé kihűlt sütink tetején egy spatula segítségével kenjünk el egyenletesen.
Díszítsük friss narancscikkekkel vagy kihűlve csomagoljuk őket kockánként zsírpapírba és már mehet is a reggelis dobozba!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!