Ez a recept azért is nagyszerű, mert ha esetleg maradt otthon pár szelet kalács (akár kifli), ami már kicsit megszikkadt, akkor ebben a desszertben újra “életre kelthetitek”.
Én most egy almás, fahéjas verziót hoztam, de ez bármilyen gyümölccsel helyettesíthető.
Hozzávalók:
- 1 kalács
- 6 dl tej
- 2 dl tejszín
- 4 db tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 0,5 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 3-4 db alma
- ízlés szerint cukor, fahéj, gyömbér
Hozzá passzoló remek karamell szószokat pedig itt vagy itt találtok!
A kalácsot közepes méretű kockákra vágjuk, majd a sütőben kicsit megpirítjuk, de csak annyira, hogy egy kis színt kapjon.
Eközben a tejet, a tejszínt, a tojásokat, az olvasztott vajat, a fahéjat, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat és a mézet kézi habverő segítségével alaposan összekeverjük.
Az almákat meghámozzuk és ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a kalácsot, majd beízesítjük.
Tipp:
Eper-szeder kombinációval is kiváló, de adhatunk hozzá még csokidarabokat, dióféléket, mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt is.
A ropogós kalácsokat beleforgatjuk ebbe a tejes keverékbe, majd egy kivajazott, magasabb falú tepsibe öntjük. Erre kerül rá a darabolt alma.
180 fokos, előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig sütjük.
Fahéjas porcukorral megszórva, jéghideg vanília fagylalttal és házi karamell szósszal tálaljuk.
Tipp:
Még egy nagyon finom mézes receptet itt is találtok!
Szívből ajánlom a Kiss Méhészetet, akiknél számos mézfajta közül válogathatunk és Székesfehérvár területén (tervben van más városokba is) kiszállítást is vállalnak. A Bodzás akácmézük például szerintem az egyik legcsúcsabb dolog!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!