Tudni kell rólam, hogy a kelt tésztás cuccokat előnyben részesítem. Ami ezen felül még fahéjas is, az meg aztán abszolút favorit. Sajnos (vagy nem sajnos) hajlamos vagyok túlzásokba esni és halmozni az élvezeteket a sütemények tekintetében. Nincs ez másképp ennél a receptnél sem.
A klasszikus kakaós csiga mellett nagy kedvencem a fahéjas csiga, amit természetesen kicsit felturbóztam.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg búzaliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 5 dl langyos tej
- 2 púpozott evőkanál vaj
- 2 tojás
- + körülbelül 1 dl tej a tetejére
Fahéjas töltelék:
- 25 dkg olvasztott vaj
- 25 dkg cukor
- 5 dkg őrölt fahéj
Fehércsokis máz:
- 15 dkg fehércsokoládé
- 20 ml tej
- 1 teáskanál vanília aroma
+ Pirított, durvára tört mogyoró a szóráshoz
A tészta összeállításához az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a szobahőmérsékletű vajat és a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt. Ezt a masszát robotgéppel vagy kézzel hólyagosra dagasztjuk. Ne sajnáljuk rá az időt! Szép, fényes tésztát kell kapnunk, ami elválik az edény falától.
A tésztát ezután meleg helyre tesszük és konyharuhával lefedve hagyjuk körülbelül 1 órán át kelni.
A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk és pár mozdulattal átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. (Ezt két részletben is megtehetjük, hiszen ez elég nagy mennyiség!)
A kinyújtott tésztán egyenletesen eloszlatjuk az olvasztott vajban elkevert cukros fahéjat és a hosszabbik oldaltól kezdve szorosan feltekerjük. A tekercset 4 cm-enként feldaraboljuk és a csigákat egy magas falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük egymástól 4 cm távolságban. A tepsiben is hagyjuk kelni még 20-25 percig, majd 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 25 percig süssük.
Tipp:
Ha nem akarunk az összes tésztából csigát sütni, akkor készíthetünk belőle lekvárral töltött kifliket is.
Amíg a sütőben készülnek az édességek, addig elkészítjük a csoki mázat, amihez gőzfürdő felett felolvasztjuk a fehér csokoládét. A csokihoz hozzáöntjük a forró a tejet, majd vanília aromával ízesítjük.
Tipp:
A sütőből kivéve, még forrón minden csigát meglocsolunk 2 evőkanál hideg tejjel. Ez a lépés nagyon fontos, mivel így lesz igazán puha, szaftos a tészta!
Amikor a csigáink már langyosak, akkor meglocsoljuk a mázzal és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval, amit helyettesíthetünk dióval is.
Ha jól dolgoztunk, akkor egy igazán puha, vajas, karamellás, fahéjas csigát kell kapnunk, amibe beleharapva minden más csiga csak másodlagos lehet.
Egy pohár hideg tejjel a legtökéletesebb!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!