Fahéjas csigás sajttorta tengeri sós karamell öntettel

2017. június 20. 09:51 - Albrecht Nikolett

VIGYÁZAT!!! Függőséget okoz!

Ebben az édességben egyszerre ötvöztem az általam imádott kelt tésztát, a fahéjat, a krémes mascarponet és a karamellt. Szerintem innentől kezdve nincs mit magyaráznom…

2017-01-14-16-23.jpg

Elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnhet, de bátran próbálkozzatok meg vele, mert az eredmény kifogástalan!

Hozzávalók (hagyományos, 24 cm-es átmérőjű torta formához kimérve):

Kelt tésztához:

Ezt olyan arányokkal írom, hogy a maradék tésztából még készíthető legyen egy jókora adag kakaós vagy fahéjas csiga is. Ha ti csak a tortának az alapját szeretnétek elkészíteni, akkor bőven elég lesz minden hozzávaló felét használnotok.

  • 80 dkg búzaliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl langyos tej
  • 2 púpozott evőkanál vaj
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • (+ körülbelül 1-1,5 dl tej a kisült a pluszban elkészített csigák tetejét meglocsolni, hogy szaftosabb legyen)

Fahéjas töltelékhez (Ez az adag csak a tészta feléhez van kimérve):

  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg cukor
  • 3 dkg őrölt fahéj

Krémhez:

  • 75 dkg Philadelphia (fontos!) sajtkrém
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 3 egész tojás
  • 1,5 teáskanál vanília aroma
  • 2 csapott teáskanál keményítő
  • 3 evőkanál görög joghurt

Cukros fahéjas keverékhez:

  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 dkg őrölt fahéj

Tengeri sós karamell öntethez:

  • 1 bögre cukor
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0,5 teáskanál só

A tészta összeállításához az átszitált lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szobahőmérsékletű vajat és a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt. Ezt a masszát robotgéppel vagy kézzel hólyagosra dagasztjuk. Ne sajnáljuk rá az időt! Szép, fényes tésztát kell kapnunk, ami elválik az edény falától.

A tésztát ezután meleg helyre tesszük és konyharuhával lefedve hagyjuk körülbelül 1 órán át kelni.

A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk a tészta felét és pár mozdulattal átgyúrjuk, majd 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztán egyenletesen eloszlatjuk az olvasztott vajban elkevert cukros fahéjat és a hosszabbik oldaltól kezdve szorosan feltekerjük. A tekercset 1 cm-enként feldaraboljuk és a csigákat egy sütőpapírral bélelt torta formába helyezzük, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk, hogy egyenletesen elterüljön.

2017-01-14_10_35.jpg

Körülbelül 10 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük.

Addig elkészítjük a krémet.

Tegyük egy tálba a szobahőmérsékletű sajtot és pár másodpercig keverjük csomómentesre a robotgéppel. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojásokat, a vaníliát, a keményítőt, a joghurtot és a csipet sót, majd 1-2 percig közepes fokozaton keverjük addig, amíg a sima, krémes állagot el nem érjük.

Miután a csigás alap kapott egy kis hőkezelést, a torta forma oldalát nagyon körültekintően csomagoljuk be alufóliával. Ennek fontos szerepe lesz, úgyhogy erre a műveletre gondosan figyeljünk oda, majd helyezzük ezt egy magasabb falú tepsibe. Ezek után már beleönthetjük a krémet a formába.

Tipp:

Párszor nyugodtan ütögessünk az asztalhoz, hogy a kisebb buborékok eltűnjenek a felszínéről.

A sajttorta tetejére rákanalazzuk cukros fahéjas keveréket és egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével, ízléses mintát alkotva elkeverjük benne.

Ezek után nincs más dolgunk, mint az előzőleg magas falú tepsibe helyezett formánk köré forrásban lévő vizet öntsünk (ezért fontos jól körbefóliázni, hogy még véletlenül se ázzon el a sütink!) és a 180 fokos sütőben, körülbelül 80 percig fóliával lefedve süssük.

Amíg a torta készül, addig elkészíthetjük a karamell szószt.

A cukrot egy lábosban kezdjük el karamellizálni. Amikor felolvadt, óvatosan öntsük fel a forró tejszínnel és alacsony lángon keverjük addig, amíg az apró cukorcsomók elolvadnak és felforr a keverékünk. A tűzről levéve -szintén sűrű kevergetés mellett- adjuk hozzá a puha vajat, a tengeri sót és a vaníliát, majd szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni (hűtőbe ne tegyük!).

Tipp:

Ezt a fajta karamell szószt rengeteg édességhez vagy akár kávékhoz is felhasználhatjátok. Itt találtok erre egy variációt:
https://nikkisbakeryblog.wordpress.com/2016/10/10/racsos-almas-pite-hazi-karamell-szosszal/
Isteni fahéjas csiga receptet ötlet pedig itt:
https://nikkisbakeryblog.wordpress.com/2016/10/26/feher-csoki-mazas-mogyoros-fahejas-csiga/

A kisült sajttortát teljesen hűtsük le, majd helyezzük minimum 2-3 órára hűtőbe (,de másnap a legfinomabb, csak győzzük kivárni).

2017-01-14-15-40.jpg

2017-01-14-16-55.jpg

A külön kisütött fahéjas csigákkal díszítsük és locsoljuk meg a csodás karamell öntettel!

Jó étvágyat kívánok!

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr1112605851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zephyrous 2017.06.21. 16:34:02

Garantált cukorbetegség aki ezt megeszi... töltelék, krém, öntet, stb. mindenben van egy csomó cukor, undorító!

,, 2017.06.21. 17:41:35

@Zephyrous: összesen 875 g cukor kb:)
süti beállítások módosítása