Egy fűszeres, puha mézeskalácsnál több nem is kell ahhoz, hogy kellően ráhangolódjunk az ünnepekre.
Nagyon sokan félnek ettől a recepttől, de semmi ördöngősség nincs benne, csupán figyeljünk a megfelelő arányokra és még véletlenül se süssük túl a süteményeket. A díszítés része ugyan igényel egy kis kézügyességet és türelmet, de megéri!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 24 dkg margarin
- 24 dkg porcukor
- 2 dl méz (én akácmézet szoktam használni)
- 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál baracklekvár
- 3 tojássárgája
- 90 dkg liszt
- 3 teáskanál szódabikarbóna
Mázhoz:
- 1 nagy tojás fehérje
- 25 dkg porcukor
A szobahőmérsékletű margarint a porcukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a mézet, a tojások sárgáját, a fűszerkeveréket, a lekvárt, a reszelt narancs és citromhéjat, majd robotgéppel alaposan kikeverjük. Ezután hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet és tésztát gyúrunk belőle.
A kész tésztát pihentethetjük is, de én csak annyit szoktam várni vele, amíg a sütő 180 fokra felmelegszik. A tésztát darabokban, lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszúrjuk a formákat, amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk kellő távolságra egymástól.
180 fokos sütőben 5-8 perc alatt világosbarnára sütjük, majd kihűlés után a porcukorral felvert tojásfehérjével díszítjük.
Tipp:
A félig felvert tojásfehérjéhez először 20 dkg porcukrot adjunk, majd állagtól függően adjuk hozzá a maradék cukrot (ezt ételszínezékkel ízlés szerint színezhetjük is). Ezt zacskóba töltjük, melynek sarkát résnyire kivágjuk és kezdődhet a kreatív munka. Bátran használhatunk hozzá színes cukrokat is.
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!