Sütőtökös "zsemle"

2017. október 25. 21:32 - Albrecht Nikolett

Pikáns péksütemény!

Korábban bemutattam már Nektek egy-két sütőtökös süti receptet, most viszont egy olyan tésztát ismertetek, amit rengetegféleképpen tölthettek különböző finomságokkal, vagy fogyaszthatjátok péksüteményként, szendvicsként.

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel nagymamám kertjében ilyenkor ősszel rengeteg sütőtök terem, így mindig próbálkozhatok valami új recepttel és egyre inkább rá kell jönnöm, hogy a lehetőségek széles tárháza kínálkozik ezzel az alapanyaggal kapcsolatban.

tok.jpg

Az alábbi recept igazából egy egyszerű kelt tészta kicsit megbolondítva.

Hozzávalók:

  • 1 csomag instant élesztő 
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3/4 bögre sütőtök püré
  • 2 db nagy tojás
  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • + mandula/dió/pekándió a díszítéshez
  • + 1 db kis tojás a lekenéshez

A friss tököt vágjuk kockákra és 180 fokos előmelegített sütőben, fóliával lefedve (hogy ne barnuljon meg, ne karamellizálódjon túlságosan - ez csak a színe miatt fontos, az ízén nem változtat, sőt...) süssük puhára, majd robotgép vagy egy villa segítségével pürésítsünk le 3/4 bögrényit.

tok2.jpg

Tipp:

A kelt tésztás recepteknél fontos, hogy az alapanyagok langyosak legyenek, hiszen így sokkal gyorsabban és könnyebben megkel majd a tésztánk. További tippeket itt is olvashattok!

Az instant élesztővel könnyű dolgunk van, hiszen nem kell előre felfuttatni, hanem egyből hozzáadhatjuk az átszitált liszthez, tojáshoz, felolvasztott vajhoz, cukorhoz, fahéjhoz, sóhoz és a tejhez. Ezt követően a sütőtök pürét hozzáadva dagasszunk belőle szép hólyagos tésztát. (A megfelelő állag eléréséhez - ha szükséges - adjunk hozzá lisztet vagy tejet.)

Természetesen friss élesztővel is dolgozhattok. Ebben az esetben egy kis tálban a tej körülbelül felét melegítsétek fel 1 evőkanál cukorral és morzsoljatok bele 2,5 dkg élesztőt, amit fóliával lefedve hagyjatok kicsit állni. Ezt a keveréket aztán öntsétek a többi alapanyaghoz.

tok3.jpg

Tipp:

Aki elég bátor, az ízesítse a tésztát egy kevés chilis tökmaggal, amitől igazán pikáns lesz.

Az összegyúrt tésztát, kivajazott tálban, lefedve tegyük langyos helyre és kelesszük 45 percig.

tok4.jpg

A megkelt tésztából formáljunk kis gombócokat, amiket vizes olló segítségével vágjunk be 8 egyenlő részre, egy ecset végével pedig szúrjuk meg a középen, így aranyos kis sütőtökhöz hasonlító formákat kapunk. 

tok5.jpg

Az így megformált péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojással és 180 fokos előmelegített sütőben süssük körülbelül 40 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.

Amint kisült, szúrjunk a közepükbe egy-egy félbevágott mandulát, diót vagy pekándiót.

tok6.jpg

Én leginkább félbevágva, vajjal megkenve, csirkemell sonkával és sajttal szeretem, de ízlések és pofonok. Kísérletezzetek!

Az elkészült süteményekről készült képeiteket szívesen várom üzenetben vagy az alábbi közösségi portálok bármelyikén! 

Kedveld a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr2813084914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása