Nem tehetek róla, de rabja vagyok a kelt tésztás édességeknek (is).
Nagymamám szalagos fánkjánál ugyan nincs finomabb, de az más kezei között már nem is az igazi, ezért egy olyan receptet szeretnék most leírni, amit szerintem mindenki könnyedén össze tud dobni.
Mostanában újra nagyon trendik a különböző ízű amerikai fánkok, melyek duzzadnak a csokoládétól, cukroktól, kekszektől és fagyiktól, de hogy ne kelljen 1-1 ilyen falatért sorban állnunk, készítsük hát el saját magunk.
A sütés utáni töltésbe és díszítésbe akár már a gyerekeket is bevonhatjuk, így maguk állíthatják össze a számukra legmegfelelőbb ízkombinációt, amit higgyétek el, hogy hihetetlenül élvezni fognak, hiszen még nekünk, felnőtteknek is „jó játék”.
Íme tehát a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt
- 1 csipet só
- 1 zacskó instant élesztő
- 5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 7 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- olaj a sütéshez
Az átszitált lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt egy tálba öntjük, kicsit összekeverjük, majd ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és a kimért, felmelegített tej egyharmadát. Elkezdjük dagasztani. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet és a felolvasztott vajat. Én ehhez a művelethez a kényelmesebb verziót, a robotgépemet használtam. Géppel remekül, szép levegősre kidolgozható a tészta.
Ha jól kidolgoztuk, akkor egy konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük, amíg körülbelül a kétszeresére nő.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk és 1 centiméter vastagságúra nyújtjuk. Ezt egy nagyobb pogácsa szaggatóval vagy egy kisebb tálka segítségével kiszaggatjuk. Amíg az olaj felmelegszik, a fánkokat letakarva hagyjuk tovább dagadni. A felforrósított olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Folyamatosan figyeljünk, nehogy odaégjenek, mert nagyon gyorsan megsülnek.
Pár tipp a Donuts ízesítéséhez:
Almás fahéjas fánkok:
- 3 db reszelt alma (nem kell kinyomni a levét)
- 3 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál citromlé
- 2 teáskanál fahéj
- 1,5 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál dzsemfix
Ezeket az alapanyagokat összefőzzük, majd a fánkok kisüléséig hagyjuk hűlni.
A kisült fánkokat még forrón fahéjas cukorba forgatjuk, majd egy habzsák segítségével megtöltjük az előzőleg elkészített almás masszával.
Nutellás, mogyoróvajas, csokis fantázia fánkok:
- Nutella
- mogyoróvaj
- lekvár
- vajjal vagy kókuszolajjal felolvasztott ét-, tej- és fehér csokoládé
- aszalt gyümölcsök (aszalt szilva, aszalt vörösáfonya, mazsola, szárított banánkarika stb.)
- olajos magvak (dió, mogyoró, mandula stb.)
- kókuszreszelék
- színes cukorkák, kekszek
A kicsit kihűlt fánkokat megtöltjük a habzsákba töltött Nutellával, mogyoróvajjal vagy lekvárral, majd a tetejüket meglocsoljuk az olvasztott csokoládéval és tetszés szerint megszórjuk cukorkákkal, magvakkal, kekszekkel, igazából bármivel, amit éppen megkívánunk.
Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára ideális ízesítést és talán még jobban is fog ízleni, mint a bolti verzió!
VALAKI szerint akkor lesznek igazán tökéletes fánkjaink, ha megtöltve minimum 2 kg-ot nyomnak egyenként!
Véleményem szerint frissen fogyasztva a legfinomabb, de másnap reggelire egy jó adag fagyis jegeskávéval is ellenállhatatlan!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!