Fehércsoki mázas, mogyorós fahéjas csiga

2017. július 17. 15:35 - Albrecht Nikolett

Kelt tészta + Csoki + Fahéj = Mennyország

Tudni kell rólam, hogy a kelt tésztás cuccokat előnyben részesítem. Ami ezen felül még fahéjas is, az meg aztán abszolút favorit. Sajnos (vagy nem sajnos) hajlamos vagyok túlzásokba esni és halmozni az élvezeteket a sütemények tekintetében. Nincs ez másképp ennél a receptnél sem.

2016-10-22-16.jpg

A klasszikus kakaós csiga mellett nagy kedvencem a fahéjas csiga, amit természetesen kicsit felturbóztam.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 80 dkg búzaliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl langyos tej
  • 2 púpozott evőkanál vaj
  • 2 tojás
  • + körülbelül 1 dl tej a tetejére

Fahéjas töltelék:

  • 25 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg őrölt fahéj

Fehércsokis máz:

  • 15 dkg fehércsokoládé
  • 20 ml tej
  • 1 teáskanál vanília aroma

+ Pirított, durvára tört mogyoró a szóráshoz

A tészta összeállításához az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a szobahőmérsékletű vajat és a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt. Ezt a masszát robotgéppel vagy kézzel hólyagosra dagasztjuk. Ne sajnáljuk rá az időt! Szép, fényes tésztát kell kapnunk, ami elválik az edény falától.

A tésztát ezután meleg helyre tesszük és konyharuhával lefedve hagyjuk körülbelül 1 órán át kelni.

A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk és pár mozdulattal átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. (Ezt két részletben is megtehetjük, hiszen ez elég nagy mennyiség!)

2016-10-22 13.12.jpg

A kinyújtott tésztán egyenletesen eloszlatjuk az olvasztott vajban elkevert cukros fahéjat és a hosszabbik oldaltól kezdve szorosan feltekerjük. A tekercset 4 cm-enként feldaraboljuk és a csigákat egy magas falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük egymástól 4 cm távolságban. A tepsiben is hagyjuk kelni még 20-25 percig, majd 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 25 percig süssük.

2016-10-22-142

Tipp:

Ha nem akarunk az összes tésztából csigát sütni, akkor készíthetünk belőle lekvárral töltött kifliket is.

2016-10-22-14-29

Amíg a sütőben készülnek az édességek, addig elkészítjük a csoki mázat, amihez gőzfürdő felett felolvasztjuk a fehér csokoládét. A csokihoz hozzáöntjük a forró a tejet, majd vanília aromával ízesítjük.

Tipp:

A sütőből kivéve, még forrón minden csigát meglocsolunk 2 evőkanál hideg tejjel. Ez a lépés nagyon fontos, mivel így lesz igazán puha, szaftos a tészta!

Amikor a csigáink már langyosak, akkor meglocsoljuk a mázzal és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval, amit helyettesíthetünk dióval is.

2016-10-22-14.jpg

Ha jól dolgoztunk, akkor egy igazán puha, vajas, karamellás, fahéjas csigát kell kapnunk, amibe beleharapva minden más csiga csak másodlagos lehet.

Egy pohár hideg tejjel a legtökéletesebb! 

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr4512625865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.