Amerikai meggyes pite

2017. június 29. 11:43 - Albrecht Nikolett

Létezik olyan ember, aki nem szereti a pitét? 

Almás, citromos, csokis, meggyes, rácsos, mintás, sós vagy édes... mindegy. 

Ebben a receptben egy fűszeres, meggyes változatot szeretnék bemutatni, ami ilyen melegben jéghideg vanília fagylalttal tökéletes nassolni való. (Télen pedig egy pohár forró tejjel.)

Előnye, hogy a tésztát akár már előző nap elkészíthetjük vagy le is fagyaszthatjuk. Nagyon látványos és isteni finom.

fullsizerender_4.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • + 1 tojás a lekenéshez

Töltelékhez:

  • 50 dkg meggy (friss vagy fagyasztott is jó)
  • 8 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-4 dl víz 
  • 5 dkg mandula

A tészta összeállításánál figyeljünk arra, hogy gyorsan dolgozzunk, hiszen akkor kapunk finom ropogós és omlós tésztát, ha a vaj nem olvad meg. Az átszitált liszttel, sóval és cukorral morzsoljuk össze a hideg, kockára vágott vajat, majd adjuk hozzá a tojásokat és állagtól függően 1-2 evőkanál vizet is.

Tipp:

Robotgéppel is dolgozhatunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Ebben az esetben csak a legvégén gyúrjuk össze kézzel az alapanyagokat.

A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük minimum 30 percre hűtőszekrénybe. 

Ezidő alatt készítsük el a tölteléket, amihez a meggyet, a cukrot, a vanília aromát, a citromhéjat, a szegfűszeget és a fahéjat tegyük egy lábosba és alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Nem kell szétfőzni, éppen csak érjenek kicsit össze az ízek. A pudingport keverjük ki 4 dl hideg vízzel (ha fagyasztott gyümölccsel dolgozunk és túl sok vizet engedett, akkor ez a mennyiség lehet kevesebb is), majd adjuk hozzá a meggyes szószhoz és főzzük addig, amíg kicsit besűrűsödik. Ez körülbelül 10-15 perc. Ne párologjon el róla az összes folyadék, különben nagyon száraz lesz a piténk.

A hűtőből kivett tészta 2/3 részét lisztezett deszkán nyújtsuk körülbelül 3 mm vastagságúra, majd béleljük ki vele a kivajazott piteformánkat. (Ilyenkor szokták tanácsolni a vakon sütést, de megmondom őszintén, hogy én időt spórolva ezt a lépést kihagyom. Nekem bevált. Nem kell félni, nem ázik át a tészta.)

A tészta maradék részét szintén nyújtsuk ki és vágjunk belőle csíkokat, amiből rácsot készítünk vagy sütikiszúróval bármilyen formával díszíthetjük.

Tipp a rácsozáshoz: 

csíkokat 2-3 centiméteres távolságban fektessük a töltelék tetejére és minden második tésztadarabot felhajtva, az előzőekre merőlegesen tegyünk rá egy újabb csíkot. A felhajtott tésztákat hajtsuk vissza és hajtsuk fel azokat, amiket előtte pihenni hagytunk, majd szintén merőlegesen tegyünk rá egy következő tészta csíkot. Ezt addig folytassuk még az egész piténk tetejét be nem fedjük. A széleit csipkedjük kicsit össze és ha maradt még tésztánk tovább díszíthetjük.

A piténk tetejét kenjük meg egy felvert tojással, szórjuk meg a mandulával és 180 fokos, előmelegített sütőben süssük 40-45 percig, amíg szép barna nem lesz.

fullsizerender_5.jpg

Miután kisült érdemes fél órát hűlni hagyni, hogy szépen szeletelhető legyen. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk egy gombóc vanília fagylalttal.

img_3318.jpg

Jó étvágyat kívánok!

Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!

Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!

CSATLAKOZOK A CSOPORTHOZ!

Olvass és süss szeretettel! 

cookienikkisbakery_nb_log_osszesutve.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nikkisbakery.blog.hu/api/trackback/id/tr4712616997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása