Attól, hogy valaki az egészséges életmód híve, még nem kell lemondani az édességekről.
A hagyományos kakaós csiga recept tökéletes alternatíváját ismertetem most azokkal, akik nem fogyasztanak cukrot, fehér lisztet, próbálnak odafigyelni az étkezésükre vagy csak szimplán ki akarnak próbálni egy “healthy receptet”.
Nem kell megijedni, a végeredmény puha, omlós, csokis és édes lesz!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1,5 dl kókusztej
- 0,5 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított élesztő)
- 1 teáskanál nádcukor
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál eritritol
- 1-2 evőkanál alacsony zsírtartalmú natúr joghurt (tészta állagától függően)
Töltelékhez:
- 0,5 dl kókuszolaj
- 7 evőkanál holland kakaópor
- 7 evőkanál eritritol
- 1 teáskanál fahéj
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral (sajnos itt muszáj cukrot használni, hogy a gombák miatt) és 0,5 dl meleg tejjel, majd a maradék langyos tejjel és a vízzel együtt hozzáadjuk a kimért liszthez. Ebbe a keverékbe kerül aztán az olaj az eritritol és a natúr joghurt is. A joghurtból először 1 evőkanállal használjunk, majd kezdjük el dagasztani a tésztát és ha szükséges akkor adjunk még hozzá. A lényeg, hogy szép levegős, puha tésztát kapjunk a dagasztás után. Ezután konyharuhával letakarva tegyük meleg helyre, amíg a kétszeresére nő. Ez 30-45 percet vesz igénybe.
A pihentetés alatt készítsük elő a tölteléket, amihez csak a megadott hozzávalókat kell összekevernünk.
A kelesztés után lisztezett deszkán gyúrjuk kicsit át a tésztát, majd nyújtsuk téglalap alakúra, körülbelül fél centiméter vastagságúra. Kenjük meg a töltelékkel és a rövidebbik végétől kezdve tekerjük fel. A rúdból vágjunk 2,5-3 centiméteres darabokat és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol további 30 percig pihentessük.
180 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük világos barnára, majd a sütési idő utolsó 5 percében locsoljuk meg egyenként a csigákat 1 teáskanálnyi kókusztejjel (ettől szaftosabb lesz).
Porcukorral (én ezt nem tudom kihagyni) megszórva tálaljuk és kókusztejjel fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánok!
Likeold a Nikki's Bakery-t Facebookon és/vagy kövess Instagrammon, ahol még több süteményemet láthatod!
Csatlakozz TE is a desszert imádók csoportjához!
Olvass és süss szeretettel!